Cum alegi excavatorul potrivit?

Una dintre cele mai importante utilaje de construcții de care companiile au nevoie pentru a finaliza lucrări noi este un excavator, dar din cauza sutelor de accesorii, echipări si dimensiuni diferite, alegerea excavatorului poate deveni o durere de cap chiar si pentru profesioniștii din industrie.

Acest ghid vă va ajuta în alegerea unui excavator care să corespundă nevoilor specifice meseriei dumneavoastră. Un excavator poate fi adaptat pentru diferite lucrări, dar în același timp este nevoie ca acesta să fie robust și echipat corespunzător fără să ajungeți la sume exorbitante din cauza unor neînțelegeri tehnice.

Cel mai important este să luați legătura cu un distributior autorizat de utilaje pentru construcții care să vă ofere garanție si post-garanție atât pentru reparații cât și pentru îmbunătățiri, iar piesele de schimb să fie originale direct de la producător. Ca să vă puteți alege excavatorul potrivit cu încredere, trebuie să luați în calcul toate criteriile de mai jos.

 

Performanță după standardele tale

Inainte sa cumperi un excavator!

Imaginați-vă șantierul așa cum arată și în ce stadiu se află. Luați in calcul toate posibilitățile si pericolele din fiecare fază a proiectului. Cu siguranță doriți ca excavatorul dumneavoastră să vă acopere toate nevoile.

Dacă lucrați pe un șantier mare atunci este esențial alegerea excavatorului potrivit. Anumite modele sunt mai adecvate pentru un teren larg cu denivelări iar altele au o performanță mai bună în zonele urbane.

După ce aveți în vedere locația șantierelor, gândiți-vă și la lucrările efectuate pe acestea. Excavatorul perfect pentru compania dumneavoastră trebuie să îndeplinească toate funcțiile esențiale: săpare, raza brațului, forța de ridicare, transport dar și altele.

Consideră cerințele șantierului tău

Recomandăm să selectați excavatorul dorit după următoarele 4 criterii principale:

 • Putere de Motor. Veți avea nevoie de un motor destul de puternic ca să vă puteți finaliza toate sarcinile de pe șantier. Dacă tot săpăm mai adânc în specificații atunci recomandăm să verificați și capacitatea cilindrică a motoarelor ca să puteți compara puterea diferitelor motoare.
 • Greutate. Să vă setați din start o greutate maximă pentru excavatorul dorit, deorece nu doriți una cu tonaj extrem de mare care să vă distrugă șantierul.
 • Dimensiune utilaj. Aveți grijă ca utilajul să încapă pe șantier. Dimensiunea crește proporțional cu greutatea la majoritatea producătorilor de echipamente grele.
 • Capacitate cupă. Cupele sunt cele mai folosite accesorii ale unui excavator, verificați tipurile de cupe care pot fi adaptate și mărimea maximă suportată.

 

Pe roți sau pe șenile?

Stabilitate-Versatilitate Excavator

Când vine vorba de săpare în cantități mari, excavatoarele pe șenile sunt cele preferate de firme de construcții și nimic nu le poate rivaliza. Deși excavatoarele pe roți sunt mult mai utilizate in Europa decât pe piețele din America de Nord, acest trend este din cauza a mai multor zone urbane pe continentul nostru. Chiar, aproape toți contractorii din SUA consideră că excavatoarele pe roți aparțin unui segment de nișă în construcții.

Realitatea este defapt alta, atât excavatoarele pe șenile cât și cele pe roți au punctele lor puternice și slabe. Cele pe roți într-adevăr au fost create inițial pentru piața europeană din cauza distanțelor mai mici între localități. Au o viteza de pâna la 40 km/h pe drumuri și se pot deplasa cu ușurință între două șantiere. Mobilitatea excavatorului pe roți se dovedește utilă și poate îmbunătăți extrem de mult productivitatea atunci când trebuie efectuate mai multe operațiuni de săpare la mai multe șantiere.

Cele pe șenile sunt total altă poveste, au viteze mici de deplasare, între 5 și 10 km/h iar transportul între șantiere necesită obligatoriu o remorcă sau un camion. Întreținerea și înlocuirea șinelor este consumatoare de timp și costisitoare. Toți producătorii de utilaje grele recomandă ca plăcile șinelor, rolele și elementele de legătură să fie schimbate după anumite ore de funcționare sau după expunerea lor la diferite tipuri de suprafețe. Pe cealaltă parte, roțile și frânele sunt robuste și au o durată lungă de viața, costă mai puțin și sunt ușoare de înlocuit, așadar oferind excavatoarelor pe pneuri un cost de exploatare redus.

Excavatoarele pe șenile au efect antiderapant mult mai mare față de cele pe roți, iar greutatea considerabilă a unei astfel de șenile stabilizează mai bine utilajul. De asemenea, centrul greutății este mai jos, pentru că roțile înalță puțin excavatorul. Acest lucru nu inseamnă că cele pe roți nu sunt la fel de stabile când folosesc în teren lama de buldozer și stabilizatorii laterali din față și din spate.

Pentru săpaturi grele și zone greu accesibile vă recomandăm să alegeți un excavator pe șenile, însă pentru lucrări în zone urbane cu suprafețe asfaltate, versatilitatea excavatorului pe roți este alegerea corectă.

 

Convențional sau Compact?

Excavator Tail-Zerotail

Excavatoarele convenționale sunt cele mai folosite momentan de pe piață, fiind dedicate special pentru săparea și umplerea camioanelor cu pământ. Aceste utilaje au flexibilitate, putere și stabilitate mai mare decât cele cu zero tail – sau fără coadă – din motivul că greutatea este mult mai bine distribuită, crescând efectul antiderapant al acesteia.

Cabina este mai spațioasă decât la modelele compacte, așadar acest plus de confort crește productivitatea operatorului. Încă un beneficiu pentru excavatoarele cu coadă este faptul că sunt mult mai ieftine comparativ cu modelele zero tail.

Pe de altă parte, excavatoarele compacte sunt folosite în zone urbane și locuri înguste, iar cabinele acestor modele nu depășește lățimea și lungimea șinelor. Din cauza că nu are coadă este mai versatil în construcția de drumuri, deoarece se poate manevra ușor și nu ocupă decât o singură bandă de mers.

Dacă excavatorul nu părăsește șantierul atunci vă recomandăm să optați pentru una convențională. În cazul în care efectuați lucrări în zone urbane, pentru a reduce riscul de accidente , e mai preferabil să considerați modelele compacte.

 

Generația Nouă de Excavatoare

Noul Miniexcavator Electric Wacker-Neuson EZ 17e

Tehnologia de ultimă generație a sosit prin inovația producătorului de utilaje pentru construcții Wacker-Neuson din Germania. Mini-excavatorul EZ 17e este primul excavator complet electric și fără emisii de pe piață. Acest excavator zero-tail e cel mai compact model din portofoliul Wacker din cauza lipsei motorului pe combustibil. Utilajul este adecvat pentru orice lucrarare interioară sau în zone urbane, deoarece poluarea fonică este zero.

Să fim serioși, cuvântul “mini” se aplică doar la dimensiunile utilajului. Când vine vorba de puterea si timpul de lucru, EZ 17e se echivaleaza cu modelele echipate cu motoare termice, având o capacitate de 23.4 kW/h. În plus motorul electric vă reduce costurile operaționale cu pană la 65%.

Timpul de lucru este de 6.5 ore continuu, timpul de încărcare fiind doar 8 ore. Producătorul a introdus și un nou sistem pentru creșterea flexibilității utilajelor electrice – așa numit “Flexible Power Supply” – prin care puteți încărca bateriile în timp ce lucrați. Noul excavator se poate conecta la orice priză  de 230 Volti – pentru încărcare standard – sau la 380 Volti – pentru încărcare rapidă.

Modelul EZ 17e a intrat în fabricație din luna ianuarie și este deja disponibil la precomanda, iar pe la sfârsitul acestui an va apărea încă un excavator electric.

 

Putere și Greutate

Marimea Excavatorului Conteaza

Mini Excavatoare

Cele mai compacte tipuri de excavatoare, dimensiunea lor nu depășește 6 tone și sunt foarte practice pentru lucrări in zone înguste, canalizare, agricultură dar și în interiorul clădirilor. Acest utilaj este ușor de transportat, perfect pentru șantiere mici.

Midi Excavatoare

Greutatea acestor excavatoare se situează între 6 și 10 tone și sunt utilizate cel mai des în construcții si peisagistică. Are capacitate de săpare mai mare, dar în același timp îsi păstrează manevrabilitatea optimă.

Excavatoare Standard

Având o greutate între 10 si 45 de tone, acest tip de excavator este folosit în industria de construcții comerciale sau în șantiere medii și mari. Transportul lor necesită camion și nu sunt adecvate pentru zone urbane.

Excavatoare Mari

Excavatoarele din clasa mare sunt utilizate pentru proiecte uriașe de construcții, demolări și exploatare. Greutatea lor depășește 45 de tone, iar transportul lor necesită un camion cu gabarit depășit.

Echipamente Atașabile și Variante de Echipare

Accesorii si Dotari Excavatoare

Wacker-Neuson vă oferă diferite variante de echipare pentru fiecare model de excavator. În general sunt 3 sau 4 variante prestabilite de către producător, de la echiparea basic până la cea premium. Desigur fiecare utilaj se poate personaliza după preferințele clientului, așadar crescând productivitatea de lucru.

Excavatoarele se pot configura cu diferite funcționalităti opționale:

 • Lumini de lucru față-spate
 • Aer condiționat automat
 • Instalație radio
 • Scaun cu suspensie pe aer
 • Sistem Easy Lock
 • Sistem Powertilt
 • Sistem hidraulic Quick Hitch
 • Controale de suprasarcină
 • Cruise control
 • All wheel steering
 • 4 Tipuri de securitate
 • Zeci de alte dotări opționale

Selectați accesoriile corespunzătoare!

Atașamente Wacker-Neuson – Echipare 3 în 1

Wacker-Neuson are o gamă largă de accesorii pentru excavatoare, iar noi vă oferim cele 3 atașamente de mai sus gratuit. Așadar orice excavator din gamă vine complet echipat pentru cele mai importante lucrări.

Service Utilaje în Garanție și Post-Garanție

Service si piese de schimb excavatoare

Service Mobil Oriunde în Țară

Depozit Scule în parteneriat cu Epinvest și Wacker-Neuson vă oferă servicii de cea mai înaltă calitate atât în garanție cât și în post-garanție, cu piese de schimb originale direct de la producător.

Excavatoarele necesită întreținere periodică conform legii. Transportul utilajului până la un service autorizat poate fi extrem de costisitor, mai ales dacă utilajul se află departe de centrele respective. Din acest motiv am ales să optăm pentru lansarea programului de service mobil pentru utilajele grele Wacker-Neuson.

Mecanicii noștri se deplasează in orice localitate cu o autoutilitara complet echipata cu scule și unelte profesionale pentru repararea oricărui utilaj în cel mai scurt timp posibil ca să puteți continua lucrările dumneavoastră.


Lasă un răspuns

Coș

Înapoi sus